12 Nisan 2010 Pazartesi

ev ekmeği

Artık köyde yaşayanların bile ekmeği, yumurtayı çarşıdan satın aldığı günlerde yaşıyoruz.
Modern hayat köy hayatına, köydekiler şehir hayatına özeniyor...Köylü kendilerine verilen tarla paralarını cebe indirip tarımla uğraşmazken diğer tarafta kent yaşamda plaza hayatı yaşayanlar balkon tarımı yapıyorlar. Halbuki insanın kendi çabasıyla yaptığı hiçbirşey bir diğerini tutmuyor.O yüzden belki yeni nesil mutfaklarda bile artık bir ekmek makinası mevcut..Zira o ekmek kokusu hiçbir şeye değişilmiyor...
İşte bizimde pazar gününü değerlendirme maksadıyla elbirliğiyle, yorulma pahasına bahçemizdeki fırınımızda yaptığımız ev ekmeğimiz;

Bir gün önceden mayalanmış hamur elenmiş un, tuz, su (eskiden kaynamış erimiş kara kabakta katılırmış özellikle bayram ekmeği yapılırken) ile karıştırılır, çörek otu serpilir, hamurda baloncuklar çıkana ve hamur eline yapışmayana dek yoğrulur...(kulak memesi kıvamına gelmemeli, daha cıvık bir hamur elde edilmeli)
Üstü örtülür, sıcak bir ortamda kabarana kadar bekletilir.
Ekmeğin olmasını beklerken fırın ateşlenir. Fotoğrafın üst kısmında görülen küçük delik taşı ağarana kadar yakılır.  

Fırın ısınadursun bu arada ekmekler yazılır, pişmeye hazır hale getirilir...

Fırına önce parmaklar, pideler, peksimetler... Onlar çabucak olup çıktıktan sonra ekmekler sürülür..
Fotoğraftakiler pişmiş halleri aslında...
İşte pişmiş halleri...pideler, parmaklar...Bunlar eve gelene gidene verilmek içindir..Komşulara dağıtılmak içindir...Ekmek kokusunu duyana vermek sevaptır...
Bunun bizdeki adı "lokum". Kahvaltılarda bunu dilim dilim kesip üzerine dilediğinizi sürüp yemek serbesttir:)


ve huzurlarınızda ekmekler...


Afiyet olsun :)




yarın: cevizli peksimet & ıspanaklı, peynirli peksimet tarifleri

11 yorum:

ibeking dedi ki...

süper, çok özendim, bir de eskiden mahalle fırınları vardı. Gerçi Anadolu'da hala vardır eminim. ev ekmeğinin tadı hele ki odun fırınında pişmiş ekmeğin tadı hiçbir ekmekte olmaz..elinize sağlık..

yuri dedi ki...

evet evet mahalle sakinleri bi tek o fırında yapar ekmeği dimi? var hala bizim buralarda da...
komşuya toplanırlar bi yandan muhabbet ederler..
genelde kaygılı ve gergin günlerdir ekmek yapılan günler..
zahmetli iş çünkü güç, kuvvet, bilek ve bel ister.. annemin görevini devralabilirim inşallah bende..

ayrıca ibek senin yorumunu blogumda görebilmek beni çok mutlu etti:)

Üfürükten Prenses dedi ki...

balıkesir'i özleyeceğim aklımın ucuna bile gelmezdi..
Köy ekmeği..
biraz ekşi biraz ağır miss gibi

yuri dedi ki...

Prenses evlenmeden bize gelmeni çok istemiştim ama geçen yaz senin telaşın çoktu kısmet olmadı...
Kısmet ya özlemini gidermek için gelirsin belki..
her zaman açık kapımız bilesin:)

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Bunun adı köy ekmeği diğeri pazar ekmeği, şehir ekmeği. (Kütahya'da öyle derler. Hatta "bazaa ekmee" diye telaffuz edilir.)

yuri dedi ki...

Evet her yöreye göre değişiyor adı tabi..ama Kütahya'yla çok uzak sayılmayız kültür olarak...

Unknown dedi ki...

Yuri merhaba:)
Ben de evde denedimekşi mayalı ekmeği, yapamazsam da pazara gelen ve köy ekmeği diye satılanlarından alıyorum.

Oradakilere söyle; lütfen ama lütfen o bahçedeki fırının, bu ekmeklerin kıymetini bilsinler, çok şanslılar ve farkında bile değiller..

ps:
Blogunun ayarlarında bir değişiklik yapmanı rica ediyorum, zira; yeni başlık açtığında bizdeki linklerde güncellenmiyor..

yuri dedi ki...

yüksek ökçee hoşgeldiniz:)
şimdilik kıymet biliyoruz hamdolsun ben elimden geldiğince de sürdürmeye çalışacağıma inanıyorum...

ayrıca sizin ekmeğinizi çok sevdim:)

Altına vurarak "tok, tok!" sesi ile kontrol ettim.

deyişinize çok güldüm :))
siz bu işten anlıyosunuz bence :))

yuri dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Değerli blog kullanıcısı sitenizdeki paylaşımlarınızı ve makalelerinizi ekibimiz olarak çok beğenildi Halı yıkama firması olarak bu paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz. Size tüm blog hayatınızda başarılar diler teşekkür ederiz...

UÇURTMA;) dedi ki...

Kokusunu duyar gibiyim, ohh misss